Web Sayfalarına Form Eklemenin SEO’ya Etkileri
Birçok web sitesi sahibi lead toplamak veya başvuru almak amacıyla web sayfalarında formlar kullanıyor.
Hazır içerik yönetim sistemleri (CMS) ile gelen bu formların, eğer bir ihtiyaç yoksa devre dışı bırakılması önem arz ediyor. Hatta yalnızca kapatmakla kalmayıp, eğer ileride de kullanılma ihtimali yoksa altyapıda gereksiz yük oluşturuyorsa, tamamen kaldırılmalıdır. Örneğin bu form alanları gizlense bile, ona ait scriptler arkaplanda çalışmaya devam ediyor olabilir.
Ancak asıl büyük tehlike, üçüncü parti yazılımlar tarafından sağlanan kodların web sayfalarına gömülmesiyle başlıyor.

Nathan Gotch tarafından yapılan analizlerde, bu tür servislerin web sayfasına gömülmesiyle elde edilen hız skorları analiz edilmiştir. Buna göre:
- ScheduleOne Form eklendiğinde hız skoru 39,
- Calendly Form eklendiğinde hız skoru 32,
- Hiçbir form gömülmediği durumda ise hız skoru 92 olarak ölçülmüştür.

Yani, yalnızca tek bir üçüncü parti gömülü form kullanmak bile, web sitesindeki kullanıcı deneyimini ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir.
Bu tür yoğun kaynak tüketen formlar, yapısı gereği sitede çok fazla tekrar eden sayfa tiplerinde ve alanlarda yer almamalıdır. Örneğin, Mailerlite ile gelen bülten aboneliği formunu footer alanında barındırırsanız, web sitenizin genel performansına ciddi zararlar verebilirsiniz. Bu nedenle, gömülü formlar aşağıdaki alanlarda kullanılmamalıdır:
- Header veya footer alanlarında,
- E-ticaret sitelerinin kategori, etiket ve ürün detay sayfalarında,
- Blog sitelerinin kategori, etiket veya blog detay sayfalarında,
- Kurumsal sitelerin hizmet sayfalarında.
Peki, alternatif çözümler neler?
İlk olarak bu tür formlar yerine, bir buton aracılığıyla (CTA) mümkünse ilgili servislere ait popup formlarına veya başvuru sayfalarına yönlendirme yapılmalıdır.
Örneğin, Calendly veya Mailerlite kendilerine ait alan adı üzerinde başvuru alabiliyor. Web sayfasına hizmetin kendi kodlarını gömmek yerine, yalnızca bir buton ile bu form sayfasına yönlendirebilirsiniz.

Alternatif olarak, temanızdan sunduğu form yapılarını kullanarak, üçüncü parti scriptlere ihtiyaç duymadan da başvuruları toplayabilirsiniz.
Bu soruna bir çözüm olarak, altyapımızda hazır form yapısı bulunmadığı için, Seotrio olarak WordPress altyapısında Claude.ai desteğiyle kendi form yapımızı kodladık. Bu sayede, web sayfamızın açılış hızını 1.13 saniyeden, 674 milisaniye değerine kadar indirmeyi başardık.


Sonuç olarak, herhangi bir harici altyapıya bağımlı olmak ve web sitemizin yavaş açılmasına neden olmak yerine, tamamen kendi kontrolümüzde olan bir form yapısını tercih ettik. Bu sayede hem performansımızı artırdık hem de dilediğimiz tasarımı kullanarak başvurularımızı kendi veritabanımızda güvenli bir şekilde toplayabildik.
Haftalık Dijital Pazarlama Bülteni
Dijital pazarlama ilgili en yeni haberleri, güncellemeleri, taktikleri ve kendi notlarımı her hafta gelen kutunuza gönderiyorum.