Core Web Vitals Metrikleri Bu Kadar Önemli Mi?
Birçok SEO uzmanı veya web sitesi sahibi Google’ın PageSpeed Insigths aracına ve bu aracın sunduğu sonuçlara odaklanıyor. Peki, bu ne kadar doğru bir yaklaşım?
Öncelikle, hem globalde hem de yerelde başarılı olan, gün geçtikçe daha iyi sıralamalar elde ederek daha fazla organik ziyaretçi çeken projelere göz atalım.
Globalde inceleyebileceğimiz en iyi örneklerden biri: Reddit.
Reddit’in PageSpeed Insights aracındaki saha verilerine baktığımızda, toplam beş önemli metriğin yalnızca birinde kritik olmayan bir değere sahip olduğunu görüyoruz. Buna rağmen, Önemli Web Verileri (Core Web Vitals) değerlendirmesinde başarısız olarak görünüyor.
Yani Reddit, Google’ın en çok önem verdiği (!) hesaplama aracında başarısız olarak görünüyor.

Test verilerini incelediğimizde, performans skorunun mobil için 45, masaüstü için 49 olduğunu görüyoruz.

Peki, sorun sadece anasayfada olabilir mi? Evet, olabilir. Web siteleri incelenirken yapılan en büyük hatalardan biri, yalnızca ana sayfanın analiz edilmesidir.
E-ticaret siteleri üzerinden örnek vermek gerekirse, klasik bir e-ticaret sitesi, organik ve ücretli trafiklerinin büyük bir kısmını kategori sayfaları üzerinden elde eder. Bu nedenle, SEO çalışmaları da ağırlıklı olarak kategori sayfalarına odaklanmalıdır.
Reddit örneğinden yola çıktığımız için, 40 milyon abonesi ve anlık yaklaşık 4.000 çevrimiçi üyesi bulunan bir topluluk sayfasını da inceleyelim. r/todayilearned subreddit’i, Reddit içerisindeki en büyük beş topluluktan biri olma özelliğine sahip.
r/todayilearned açılış sayfası, beş önemli metrikin ikisinde kritik değerlere sahip olduğu için saha verilerinde başarısız olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda, performans skorunu incelediğimizde 100 üzerinden yalnızca 49 gibi düşük bir değere sahip olduğunu görüyoruz.

Bu değerler bir arada incelendiğinde, Reddit’te işlerin yolunda gitmediği ve performans iyileştirmeleri yapılması gerektiği sonucuna varılabilir. Ancak, gerçek dünyada işler bu şekilde yürümüyor.

Reddit’in organik başarısı Semrush ile analiz edildiğinde, organik trafiğinin Mart 2023 ile Mart 2025 arasında yaklaşık altı kat arttığı gözlemlenebilir.

Türkiye’de SEO alanında başarılı olan ve organik trafiğini sürekli artıran bir başka örneği ele alalım: Memorial.
Memorial’in PageSpeed Insights skorlarına baktığımızda, mobil performans skorunun yalnızca 45 olduğunu ve saha verilerinde de başarısız kabul edildiğini görebiliriz.

Ancak, Semrush gibi araçlarla yapılan incelemelerde, Memorial web sitesinin son iki yılda organik trafiğini 6,3 kat artırdığı görülüyor.
Bu tür örnekleri çoğaltmak mümkün. Ancak, temelde şunu anlamak gerekiyor: Google’ın oyunun bir parçası olarak sunduğu bir araç, yalnızca içgörüler sağlar. Buradaki değerleri tamamen yeşile çevirmeniz veya 100 üzerinden 100 almanız, web sitenizin başarılı olacağı anlamına gelmez. Hatta, bu skorlar web sitenizin hızlı ve doğru bir şekilde yüklendiğini bile garanti etmez.
Puanı Yükseltmek için Yapılan Çalışmalar Genellikle Sitenize Zarar Veriyor
Web sitesi sahipleri, bu araçlara gereğinden fazla odaklanarak yaptıkları veya yaptırdıkları çalışmalarda hem kullanıcı deneyimine hem de SEO performansına zarar verebilir.
Örneğin, tüm görsellerin yüklenmesini geciktirmek (lazy load), web sayfasının daha hızlı yüklenmesine katkı sağlayabilir. Ancak, logo da dahil olmak üzere ekran içindeki görsellerin bile gecikmeli yüklenmesi, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir.
Aynı şekilde, kritik CSS dosyalarının veya yazı tiplerinin (fontların) geç yüklenmesi, web sayfalarının hızını önemli ölçüde artırabilir. Ancak, bu stil dosyaları yüklenene kadar sayfa düzensiz görünebilir (FOUC ve FOUT etkileri).
Yapılan en büyük hatalardan biri de üçüncü parti script’lerin DOM yüklemesinden sonraya ertelenmesidir. Bu durum, Google Tag Manager ve Meta Pixel gibi önemli izleme araçlarının analitik verilerinde eksikliklere neden olabilir.
Yani, kısaca özetlemek gerekirse, Google’ın gözüne girebilmek için yapılan birçok sayfa hızlandırma düzenlemesi, kullanıcı deneyimini ve web sitesinin en önemli fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir.
Peki Nereye Bakmalı?
Bir web sayfasını analiz ederken, mobil ve masaüstü cihazlarda ayrı ayrı inceleme yapmalısınız. Özellikle, gizli modda yaptığınız gezintilerde sayfalar arasında geçişlerde herhangi bir sorun yaşamıyorsanız, büyük bir problem yok demektir.
Ancak, sayfanın hız açısından ne durumda olduğunu öğrenmenin en güvenilir yolu, Chrome’un Network sekmesini kullanarak performans verilerini incelemektir.

r/todayilearned açılış sayfasını önbellek kapalıyken analiz ettiğimizde, DOMContentLoaded değerinin 1,06 saniye, Load değerinin ise 1,88 saniye olduğunu görüyoruz.

Aynı şekilde, Memorial’in bir blog detay sayfasını (/saglik-rehberi/kulak-cinlamasi-tinnitus-neden-olur-nasil-gecer) incelediğimizde ise 285 ms ve 728 ms değerleriyle karşılaşıyoruz.
Bu değerler, bu tür bir web sitesi için mükemmele yakın bir skor. Ancak, yalnızca bu metriklere odaklanmak yeterli değil. Bunların dışında dikkate almanız gereken en önemli metriklerden biri de CLS’dir (Cumulative Layout Shift).
Cumulative Layout Shift değerini ölçümleyebileceğiniz onlarca çevrimiçi servis mevcut. Bunlar arasında en iyilerden biri de WebPageTest.org’dur.
Bu ücretsiz analiz aracı sayesinde, web sitenizin nasıl yüklendiğini adım adım izleyebilir, kaymanın hangi aşamada başladığını ve hangi nesnelerin buna neden olduğunu film şeridi şeklinde görebilirsiniz.
Google’ın kendi araçlarına önem vermediğini ve geliştirmelerine yeterince katkı sunmadığını biliyoruz. 2019’dan bu yana gerçekleştirdiğimiz SEO çalışmalarında, Google’ın sunduğu metriklere doğrudan odaklanmadık. Buna rağmen, çalıştığımız projelerde başarılı sonuçlar elde etmeye devam ediyoruz.
Haftalık Dijital Pazarlama Bülteni
Dijital pazarlama ilgili en yeni haberleri, güncellemeleri, taktikleri ve kendi notlarımı her hafta gelen kutunuza gönderiyorum.